Computers and rebreathers

 

  HOME SEARCH DONATE UPDATES  
 
Duikcomputers zijn er in zeer veel verschillende uitvoeringen. Zij baseren hun berekeningen op bestaande tabellen die in het geheugen zijn  geprogrammeerd. Het gebruik van computers voor perslucht is afgestemd op het gebruik van een vast mengsel. Het is dus theoretisch mogelijk om voor SC rebreathers 'normale' nitrox computers te gebruiken. Hierbij wordt de decompressie berekend alsof er met  nitrox wordt gedoken. Suunto bijvoorbeeld heeft een computer die dit kan. Shearwater
 
 

Het berekenen van de decompressieverplichting bij gesloten rebreathers kan op een aantal manieren. Een zeer goede methode is gebruik te maken van een speciale voor dit doel ontwikkelde computer. Deze computer berekent op basis van ingegeven setpoints op elke diepte de partiële stikstofdruk uit en past deze waarden toe op de tabel. Moderne computers meten de omgevingsdruk en kunnen zelfs op vooraf ingegeven dieptes van switchpoint veranderen. Een voorbeeld van zo'n computer is de Nexus van AP-Valves.
Een nog moderner systeem, de VR3, is afkomstig van Delta P Technology Ltd. Deze computer kan door het plaatsen van een zuurstofcel in de ademkring (loop) realtime decompressieberekeningen maken. Hiermee wordt het mogelijk rebreathers te voorzien van een multifunctionele computer. Voor gedetailleerde informatie kan hier een Acrobat document worden bekekeken. Document.pdf Meer info; zie link VR3 (bedankt  Rob Bakker)


Click for the big picture

Just had a sneak preview of Kevin Gurrs new VR2, anybody looking for a OC/SCR/CCR that just does nitrox, you can set up to four gasses, this is for you its really nice looking with all the VR3 features (except trimix) in a nice new housing. Expected retail is not yet decided.

 

Voor de SCR markt is een dergelijk systeem al wat langer voorhanden. Zowel het Zwitserse UWATEC als Amerikaanse Cochran maken voor deze toepassingen een computer.

De UWATEC Oxy-2 in combinatie met de Aladdin Air Z- O2 vormen een fantastische combinatie voor o.a. de Ray en de Dolphin.

 

In de Cis-Lunar MK5 is de decompressie computer ingebouwd. Dit is een bijzonder aspect van de Cis Lunar MK5 omdat geen enkele andere rebreather een dergelijk optie heeft. Nu mag dit ook wel gezien de prijs van de Cis Lunar (17.500 dollar/ €19.173). Reken voor een Nexus eens 550 euro of voor een VR3 €2495 dan is dit samen met bijvoorbeeld de inspiration toch nog een aardig stuk goedkoper. De Cis Lunar heeft wel automatische diluent toevoeging maar ja, je kan niet alles hebben!
Cochran heeft een bril in het programma die aan hun computer te koppelen is. Op deze wijze wordt een HUD (head up display) gerealiseerd. Deze HUD is standaard op de Cis Lunar. Enkele gebruikers van de Inspiration hebben ook al HUD ontwerpen gemaakt, en er zijn inmiddels al sommige uitvoeringen te koop!
Wet PC underwater computer inclusief HEAD UP DISPLAY

About underwater computing and Kord® Interface Technology

underwater wearable computer with handheld chordic GUI

De huidige generatie computers kunnen vrijwel allemaal via een seriële poort aan een pc worden verbonden. Op deze wijze is het mogelijk de data van een gemaakte duik te downloaden naar de pc. Leveranciers leveren tegenwoordig aardige programma's om de data te bewerken en te bekijken. Sommige computers zijn op dezelfde wijze te "upgraden" waardoor het invoeren van een gebruikersprofiel of het invoeren van de nieuwste tabellen mogelijk wordt. Dit type computer heeft meestal een EEPROM als geheugeneenheid. Deze chip is eindeloos te herladen of te wissen.


De eerste  duikcomputer met volledig RGBM 

10 in-water selecteerbare gas mixes met iedere combinatie N-He-02 

Open en Closed Circuit modes

http://www.hs-eng.com/

 

 Constante PO2 mode voor 5 mixes
 Maximum diepte 180 meters
 Batterij “user replaceable”
 Bergmeer duiken of hoogte instelbaar tot 11500 feet of 0.65 bar
 Explorer simulator software
 PC Interface cable
 LED Display backlight – User activated
 Mogelijkheden tot integratie met 02 sensor voor zowel CCR als SCR. Op dit moment zijn er T-Pieces voor de Inspiration en de Dolphin. De Azimuth volgt binnenkort.
 Automatic gas switching
 Manual gas switching
 Changing PPO2 Set points during the dive
 Temperatuur gecorrigeerde dieptesensor.
 In Po2 mode Bijna realtime, sampling gebeurd iedere seconde (bij de VR3, iedere 4 seconden!)
 DE Cell Houder past ook voor de VR3!!!!
 12 months warranty.
Info: http://www.tekdivingshop.com/
 
 

Top of page

Please sign my Guestbook