Inspiration in use

 

 

 

Page up

 

Het gebruik van de Inspiration in de praktijk valt mij erg mee. Ik was oorspronkelijk behoorlijk sceptisch gezien het onderhoud en alles wat mij was voorspeld. Na elke duik spoelen, nieuwe accu's zuurstof vullen, het valt allemaal niet mee. In de praktijk echter valt het toch wel mee. Een voorwaarde is dat je een aantal zaken goed moet regelen. Denk hierbij aan het transport en hoe je de set thuis kan schoonmaken. Ik heb speciaal voor de set een tweetal bakken beschikbaar waarin ik naar hartelust kan knoeien. Als je dit in een badkamer zou moeten doen op 1 of twee hoog wordt het allemaal een stuk minder aantrekkelijk... Er bevindt zich ้en spoelbak in de garage op de vloer. Hier spoel ik de set na de duik en kan het vuile water via een grote afvoer met een diameter van 80 mm weglopen. Een beetje zand of wat bladeren is geen probleem. De kosten voor een dergelijke bak bedragen circa € 350,00. Hierbij komen de kosten voor loodgieterswerk, maar dat heb ik door een vriend laten uitvoeren voor een kratje......
De bak is gemaakt van HPE. Dit is een kunststof met voor spoelbakken zeer gunstige eigenschappen. Het wordt niet vies omdat er zich niets aan hecht. Het is UV licht en temperatuur bestendig en laat zich ter plaatse in elke vorm modelleren. Het enige nadeel is dat het enorm veel licht absorbeert. Het is dus zaak voor een goede verlichting te zorgen, zoals bijvoorbeeld tl verlichting.
Dan is er een rails die het tillen van de set overbodig maakt. Als je 's nachts om 1:00 uur nog even je set moet onderhouden, dan ben je erg blij met deze voorziening. 

Deze rails zijn overal in de ijzerwarenhandel te koop. Neem een zeer degelijke rail zoals bijvoorbeeld de COMER rail. Ik heb type 150 gebruikt waaraan je een stuk of vier (...!) rebreathers kunt hangen.

Het is ook aan te raden kunststof rollen te kiezen. Allereerst zijn deze minder gevoelig voor corrosie, maar ook nog een goedkoper. Er bestaan ook speciale rollen om elektrakabel in op te hangen. Deze rollen hebben een oog waarin ik kledinghangertjes (in een zwaardere uitvoering voor droogpakken) hang. Hier hang ik zo'n beetje mijn volledige duikuitrusting aan. En schuiven maar...

Kosten van een dergelijke rail met rollen ca € 150.

 

Na het spoelen wil je natuurlijk de set veilig opruimen. Ook is het bijzonder handig om de set op een goede werkhoogte te plaatsen. Als (zoals Koot & Bie zouden zeggen) oudere jongere met een redelijk aantal kilometers dubbel tien in de rug, moet je hier op je oude dag zeker ook aan denken! Je zit toch al gauw een paar uurtjes naar al die slangen, cellen, longen en flessen polyester te staren.

Ik heb hiervoor een uitlekbak gemaakt met een rand van 8 cm hoog. De bak staat op een onderstel (40x40x3mm) met in hoogte verstelbare pootjes. Hierdoor kan ik de bak op afschot plaatsen en loopt het verdere lekwater via de gele slang in een emmer. Deze tafel heb ik ook van HPE laten maken, waarvoor nog mijn hartelijke dank Mathieu!!

Deze tafel houd ik zo schoon mogelijk, wat heel gemakkelijk gaat met HPE. Ik durf hier wel een o-ringetje te verwisselen.

De werktafel met de lekbak kost ongeveer € 350.
Best wel duur maar echt heel erg handig !!

De vullingen zuurstof verzorg ik zelf. Het is in Nederland toegestaan 80 liter waterinhoud aan cilinders op te slaan. Gezien het feit dat zuurstof in 50 liter cilinders komt hebben de fabrikanten  dit handig uitgedokterd. Een briefje aan de brandweer zorgt meestal wel voor toestemming om toch twee flessen neer te mogen zetten. Met een zuurstof service vulslang (goedkoop bij AP-valves) kan nu perfect zelf gevuld worden. Zorg wel even voor een degelijke bevestiging van de flessen zodat deze niet kunnen omvallen.

Voor het vullen van zuurstofcilinders is specifieke kennis nodig die kan worden aangeleerd middels een daarvoor bestemde opleiding. Zo'n opleiding is bijvoorbeeld van de IANTD en heet "Mixer Blender". Het gebruik van zuurstof onder hoge druk is niet zonder risico's !!

Het is misschien zo dat je samen met iemand in je kennissenkring de opleiding voor de Inspiration hebt gevolgd. Als dit het geval is zou je uit kostenoverweging de spare-parts samen aan kunnen schaffen. Ondergetekende heeft met een duikmaat samen de hele Inspiration set in onderdelen aangeschaft. Deze bestaan uit: alle o-ringen,  zuurstofcompatibel vet, inlaatklep mondstuk, uitlaatklep mondstuk, display covers handsets, analyser merk Vandagraph, speciaalgereedschap voor demontage van de appendages op het vest, middendrukmeter, din-int verloopstuk, extra flessen zuurstof 3 liter, zuurstofcel, koffer om alles in mee te nemen (een aantal onderdelen zijn standaard met de Inspiration meegeleverd).
SOFNOLIME.....SOFNOLIME.....SOFNOLIME.....SOFNOLIME.......SOFNOLIME.....SOFNOLIME......shit alweer op ;((

Top of page

Please sign my Guestbook