OC samen met CCR duiken

 

 

 

Page up

Het kan voorkomen dat je als open circuit duiker met een CCR duiker gaat duiken. Deze pagina is bedoeld om je een indruk te geven waar je op moet letten om veilig met een rebreather duiker te kunnen duiken. Op deze pagina gaan we ervan uit dat de RB duiker de reddingsprocedures en bediening van het vest van de OC duiker kent. Hier geven we dus de verschillen tussen de redding van een CCR duiker met een OC duiker weer. Voor de opsomming hieronder is gebruikt gemaakt van de tekst van Stephan Bird welke is weergegeven in de manual van de Inspiration rebreather (overgenomen uit de Nederlandse vertaling door E. v.d. Stelt en R. Postma).

Newt Suit rear view

  UITGANGSPUNT:
Duiken met een gesloten rebreather (CCR) kent een aantal verschillen t.o.v. duiken met open systemen maar ook een aantal overeenkomsten.
AAN DE OPPERVLAKTE:
Ongeacht de aard van het probleem, terug aan de oppervlakte dient een CCR duiker exact gelijk behandeld te worden als een open circuit duiker. Dit heeft betrekking op alle decompressieverschijnselen, ademhalingsproblemen en elke andere duikaandoening. Gebruik van een gesloten rebreather sluit een behandeling in een decompressietank niet uit!
 
  ONDER WATER:
De CCR duiker zal sommige dingen iets anders doen dan een open systeem duiker. Zaken die je zult merken en die heel gewoon zijn, zijn onder andere:
  • Uittrimmen: de CCR duiker zal eerder om objecten heen zwemmen dan eroverheen.
  • Apparatuur controle: de CCR duiker kijkt pakweg om de 30 seconden op zijn meet- en regelapparatuur, dat is van essentieel belang om de goede werking van zijn apparatuur te controleren.
  • Bellen: die zullen er meestal niet zijn, behalve bij het leegblazen van de duikbril, tijdens het verminderen van de duikdiepte en altijd tijdens de opstijgingen om de trimsituatie aan te passen.
  • Druk bezig: tijdens de afdalingen en de opstijging is een CCR duiker druk bezig en heeft veel te doen, eenmaal op diepte valt alleen de regelmatige controle van de meet- en regelapparatuur op.
CONTROLES VOOR DE DUIK:
Voor de CCR duiker gelden dezelfde buddycontroles als voor de open systeemduiker, maar zijn verbruik is maar ongeveer 1 liter gas per minuut uit de zuurstofcilinder en bijna niets uit de cilinder met verdunnend gas (lucht). Die cilinder wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het trimmen (trimjack en eventueel ook het droogpak) en voor de noodopstijging op open systeem (bail out). De enige extra te noteren informatie is de hoeveelheid zuurstof en verdunnend gas, de gebruikstijd van de scrubber en het ingestelde setpoint.
 
  PRAKTISCHE ZAKEN DIE DE OC DUIKER MOET WETEN:
Hoe open en sluit ik het mondstuk, hoe en wanneer (!) bedien ik de inflators voor verdunnend gas en zuurstof (blijf van de laatste liever af) en waaraan herken ik de verschijnselen van zuurstoftekort, zuurstofvergiftiging en CO2 vergiftiging.

einde citaat manual inspiration

ADVIES AAN DE CCR DUIKER:
Neem samen met de OC buddy bovenstaande aspecten door. Overweeg ook om deze op een checklist bij je te hebben, ook als je niet zeker bent met een andere CCR duiker te gaan duiken. Bespreek vooral ook hoe te handelen in het geval van hyperoxie (te hoge partiele druk van zuurstof met als gevolg een acute zuurstofvergiftiging) omdat de handelswijze hierbij in het algemeen niet bekend is!
 
       

Top of page

Please sign my Guestbook